Pjetros BLOG

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O nestráviteľnom jadierku

že vraj by sa nemal dokazovať ale v slabej chvíľke si človek uvedomí že tu nie je náhodou a miesto toho aby poďakoval radšej povie že stromy sú inteligentnejšie ako sme si doteraz mysleli


 

Možno, keby si pán Newton naľahol pod jabloň zrovna vtedy keď dozrievali jablká, zistil by niečo úplne iné. Síce by sme nemali gravitáciu, ale poďme sa zamyslieť nad tým jablkom. Jablko má šupku, ktorá je vraj veľmi zdravá, ale nie tak chutná ako dužina. Ďalej má dužinu, ktorá je tiež zdravá a aj chutnejšia a ešte ak si ju pokrájanú na malé kocky posypete škoricovým cukrom tak-nooo to musíte skúsiť aby ste ma pochopili.

Ak zjete tieto dve základné veci, budete určite posilnení, možno aj menej hladní a v ruke vám ostane ohryzok. Vám síce nešlo o to dostať sa k ohryzku, ale zjesť jablko, no keďže nič iné neostalo budem sa musieť uspokojiť aj s tým zbytkom, ktorého časti sú tvrdé, nie moc chutné a spravidla aj nestráviteľné. Nestráviteľné.

Vráťme sa teraz k pánovi Newtonovi, alebo skôr k tomu stromu pod ktorým ležal. Položme si otázku. Prečo je ohryzok v ktorom sú nestráviteľné jadierka v takom veľkom a chutnom obale? Mohli by sme dlho dumať , ale dnešný moderní prírodovedci nám odpovedia, že tá dužina nie je nič iné iba obyčajný cestovný lístok. Kto ale cestuje? No predsa ohryzok, či s kôr tie malé zrnká. Deti stromu. Tá jabloň v presvedčení, že jablko zožerie nejaké zviera, ktoré ho potom vo svojom žalúdku dopraví na miesto, kde sa zrnká stanú novými stromami zaplatila cestovný lístok peniazmi ťažko zarobenými fotosyntézou. A čo s toho mala !? Tiažové zrýchlenie!? Ešteže stromy nevedia rozprávať. Isto by Newton odišiel domov obsypaný nadávkami a možno aj ďalšími cestovnými lístkami a my by sme mohli ďalej poletovať len tak atmosférou.

Ale poďme ešte ďalej. Poďme do dôb, keď sa po zemi preháňali dinosaury, ktoré si svedomito plnili prepravné podmienky a jablká boli asi o trošku väčšie. Možno vtedy ešte stromy vedeli rozprávať len nemali s kým podebatiť tak to časom zabudli a už ich nezaujímalo nič iné len aby mali čo najviac potomkov a aby sa les čo najviac rozrastal. Vymýšľali nové spôsoby dopravy, lietali, plávali, vybuchovali, ale najkvalitnejšia bola tá prvotná preprava trusom, keďže zrnko dostalo grátis často dosť peknú kopu hnojiva. Ale predsa to skúšali aj inak.

Viete čo. Poďme ešte o pár dní dozadu. Dinosaury zmizli ,aj ostatné zvieratá lebo sa ešte nestihli vyvinúť, ale stromy sú tu. Na začiatku bol asi iba jeden, alebo dva. Nikdy ho nezaujímalo odkiaľ sa vzal. Bol strom, mal poslanie a to mu stačilo. On však bol aj ten ktorý musel vymyslieť nestráviteľné zrnko.

Ale ako vedel, že sa už o chvíľu vyvinie prvé zviera, ktoré jeho zrnko dopraví do sveta?

A ako strom mohol vedieť aké nástrahy budú čakať zrnko v žalúdku?

Kto napísal prepravné podmienky a stanovil cenu cestovného lístka?

Ja som to nebol i keď si veľa vecí nepamätám, ale kto to teda mohol byť. Kto to len mohol byť? 


Literatórium | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014